ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Je kunt een waxinelichtje doven zonder te blazen, te waaien of het nat te maken. Hoe? Dat zie je in dit proefje!

Dit heb je nodig:
Glas
Glazen potje
Lucifer
Waxinelichtje
4 Eetlepels azijn
1 Theelepel bakpoeder

De proef:
Zet het waxinelichtje in het glas en vraag een van je ouders om het aan te steken. Schep hierna 1 theelepel bakpoeder in het glazen potje. Giet er ook 4 eetlepels azijn bij. Het goedje gaat borrelen, wacht 1 minuut. Schenk voorzichtig de lucht uit het glazen potje over het waxinelichtje, zonder dat er azijn en bakpoeder meekomt. Wat gebeurt er?

Hoe kan dat?
In bakpoeder zit zuiveringszout en een zuur. Als je azijn aan bakpoeder toevoegt, mengen dit zuiveringszout en het zuur met elkaar. En door deze menging ontstaat koolzuur. Dat stofje zie je als belletjes, net zoals in bijvoorbeeld cola. Vuur heeft zuurstof nodig om te kunnen branden. Dit zit in de lucht om ons heen. Maar het glazen potje bevat geen zuurstof meer. Daarin heb je namelijk koolzuur geschonken! Het waxinelichtje ‘stikt’ hierdoor.

Meer proefjes doen? Kijk dan snel bij proefjes.