ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

In deze proef ga je met snelheid aan de slag!

Je hebt nodig:
– Dun touwtje van maximaal 75 cm
– Wijnglas
– Kurk
– Rond stokje (ongeveer 40 cm, de steel van een houten pollepel is perfect)
– Een groot kussen

Dit moet je doen:
1. Bind het touwtje aan één kant vast aan de kurk.
2. De andere kant van het touwtje maak je vast aan de voet van het wijnglas.
3. Hang het touwtje over het ronde stokje heen.
4. In je linkerhand houd je de kurk vast. Met rechts heb je het ronde stokje vast.
5. Het wijnglas bungelt los. Heb je het kussen onder het glas liggen? Laat de kurk los…

Uitleg:
Het wijnglas is niet stuk gevallen! Had je je ogen goed open? Dan zag je dat het touwtje en de kurk zich razendsnel om het stokje wikkelden. Daardoor kwam het glas op tijd tot stilstand. Het kan de eerste keer misgaan (vandaar het kussen). Maar wat heeft dit nou met snelheid te maken? Als het glas valt, valt ook de kurk aan het touwtje als een slinger naar beneden. Omdat het glas zwaarder is, wordt het touwtje aan de kant van de kurk korter. Dan gaat de wet van ‘behoud van impulsmoment’ werken. Omdat het touw aan de kant van de kurk korter wordt, neemt de snelheid van de vallende kurk. De snelheid van de kurk is zo hoog dat de kurk het touw om de stok heen slingert. Zo kon het glas niet op de grond kletteren.