ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Er komen weer een hoop vrije dagen aan. Geen zin om in de zon te zitten luieren? Ga dan aan de slag met deze proef voor echte waterratten!

 

 

Wat heb je nodig?
– Water
– Een gieter
– Twee cocktailprikkertjes
– Twee rondjes karton (2 tot 3 cm doorsnee)
– Een bolletje draad
– Een paperclip
– Plastic frisdrankfles (van 2 liter)
– Twee kurken
– Een scherp mesje
– Plakband
– Schaar

Wat moet je doen?

1. Voorzichtig! Snij met het mesje een raampje uit de fles. Het raampje moet net zo hoog zijn als een kurk. Zorg dat het 6 cm breed is. Knip het raampje daarna in vier gelijke strookjes.

2. Maak met het mesje vier gleufjes van een halve cm diep in kurk 1. Maak drie gaatjes in de fles. Twee kleine aan de zijkant, precies tegenover elkaar. Eén gat aan de onderkant. Die moet wat groter zijn.

3. Schuif de vier strookjes die je maakte bij stap 2 in de gleufjes van kurk 1. Dat is nu een rad!

4. Via het raampje stop je het rad in de fles. Prik via een gaatje aan de zijkant van de fles een cocktailprikker in de zijkant van het rad.

5. Plak twee kartonnen rondjes aan de zijkanten van kurk 2. Maak met plakband een flink draadje vast aan de kurk en rol het om de kurk. Knoop de paperclip vast aan het uiteinde van de draad.

6. Prik een cocktailprikker aan de zijkant van kurk 2. Prik de andere kant via het gaatje in de fles vast in het rad.

Wat gebeurt er?
Laat een vriend met de gieter water in de onderkant van de fles gieten. Zorg dat de dop eraf is. Wat gebeurt er met de paperclip? Die wordt omhoog getakeld! De plastic strookjes in het rad draaien rond door de kracht van het vallende water. Het rad laat de kurk aan de buitenkant ook ronddraaien. Die kurk takelt de paperclip omhoog. Je maakt nu slim gebruik van de kracht van vallend water. Zo doen ze dat ook in waterkrachtcentrales. Daar wordt de beweging van een rad zelfs omgezet in elektriciteit. Superschone energie is het resultaat! Perfect voor het milieu!