Als je meester of juf uitschiet op een schoolbord (zo’n ouderwetse, niet op een digibord!), dan hoor je een naar geluid: Kriiieeee! Daar krijg je de kriebels van. Normaal krijg je die als je het koud hebt, of bang bent. Wanneer je een naar geluid hoort, zoals het krassen over een schoolbord, kun je dus ook de bibbers krijgen. Meestal krijg je dan kippenvel. Zelfs als je alleen al aan het geluid denkt! Die reactie komt waarschijnlijk nog van onze oer-voorouders. Die hadden een behaarde huid. Hun haren gingen letterlijk recht overeind staan als ze boos of bang waren. Wij hebben allang geen haar meer op onze huid. Maar ons vel reageert nog wel zo. Je hersenen krijgen een seintje. Dat sturen ze door naar kleine spiertjes onder je huid. Die trekken samen, waardoor je bobbeltjes op je vel krijgt en de haartjes op je lijf rechtop gaan staan. Kippenvel!

Heb jij ook een vraag aan Zo Zit Dat? Stel ‘m hieronder! Dan beantwoorden we die op de site, of in het blad.