ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

In deze proef gaan we met een tafelkleed en servies aan de slag. (Belangrijk: vraag het eerst even aan je ouders!)

Nodig…
– Een glad tafelkleed zonder randjes
– Servies met een gladde onderkant (om ruzie te voorkomen, is het handig om oud serviesgoed te gebruiken)
– Een rechthoekige (niet te grote) eettafel

Doen:
1. Leg het tafelkleed (losjes) op tafel.
2. Zet het servies er verdeeld op.
3. Plak ruwe randjes op het servies af met wat plakband.
4. Ga nu een halve meter van de smalle kant van de tafel staan.
5. Pak twee punten van het kleed en trek het in één keer (naar beneden) weg!

Wat gebeurt er?
Als je de proef goed gedaan hebt, staat het servies nog (heel) op tafel, en is het kleed er onderuit getrokken! Dat komt door de ‘wet van traagheid’. Isaac Newton was een slimme natuurkundige die van 1642 tot 1727 leefde. Hij ontdekte deze wet. Het betekent dat voorwerpen die stilliggen of stilstaan in rust willen blijven. Maar voorwerpen in beweging, willen juist in beweging blijven. Zware voorwerpen blijven vaak stil staan, en lichtere bewegen juist sneller. Als je langzaam aan het tafelkleed trekt zal het servies in beweging komen. Maar doe je het supersnel, dan slipt het servies alleen een beetje. De beweging is namelijk veel te snel om het servies te laten vallen of in beweging te brengen. Woesj!