Je zou denken dat de heldere Poolster een superster is: megagroot! Maar dat is ie zeker niet. De Poolster staat niet eens in de top 10 van grote sterren! Hoe komt dit misverstand de wereld in? Waarschijnlijk omdat de Poolster het beste is te zien. Hij staat altijd op dezelfde plek aan de hemel. Andere sterren zie je iedere nacht op een ander plekje. Dat heeft te maken met het draaien van de aarde. De Poolster staat recht boven je hoofd en ‘verschuift’ niet. Sowieso blijven alle sterren eigenlijk gewoon staan waar ze staan. Dat lijkt alleen niet zo, vanaf de aarde gezien. Heb je van die lichtgevende sterren op je slaapkamerplafond? Dan kun je dit perfect testen! Ga op een stevige bal staan (een leren voetbal ofzo) en laat iemand jou voorzichtig ronddraaien. De ster die recht boven jou is, lijkt op dezelfde plek te staan. Omdat jij zelf draait, zie je de rest van de sterren op een andere plaats staan.

Heb jij ook een vraag aan Zo Zit Dat? Stel ‘m hieronder! Dan beantwoorden we die op de site, of in het blad.