ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

In Zo Zit Dat nummer 12 kon je tot 22 december 2010 meedoen aan de Dinoquizzd. Je kunt vanaf nu geen antwoorden meer insturen. Als je gewonnen hebt, krijg je vanzelf bericht thuis. Maar je wilt natuurlijk wel weten wat de goede antwoorden op de quiz waren! Je leest ze hier.

1. Wat betekent dinosaurus?
b. Verschrikkelijke hagedis
In 1842 bedacht de Engelse wetenschapper Richard Owen naam ‘dinosaurus’. Dino komt van het Griekse woord deinos. Dat betekent verschrikkelijk. Sauros is Grieks voor saurus, wat hagedis betekent.

2. Welke dino heeft echt bestaan?
a. Albertosaurus
De Albertosaurus was een dinosauriërsoort. Hij is vernoemd naar de Canadese provincie Albert. Daar werden de resten van deze grote vleesetende dino gevonden.

3. Welke dinosaurus at geen vlees?
c. Triceratops
Het lievelingsmaaltje van de Triceratops was een fris groen plantje.De Giganotosaurus was misschien wel de grootste vleeseter die op aarde rondliep. Hij was de schrik van dino’s! Want ook die waren niet veilig voor deze reus. De Tyrannosaurus rex smulde ook wel van een lekker stuk vlees.

4. Hoeveel woog een Brachiosaurus?
b. 40 ton
Wetenschappers denken dat de Brachiosaurus ongeveer 40 ton woog. Das net zo zwaar als zeven olifanten! Maar er zijn nog dikkere dino’s. De Seismosaurus woog bijvoorbeeld tussen de 50 en 150 ton. Geen lichtgewichtje!

5. Wat zijn corprolieten?
a. Dino-drollen
Dino-drollen worden ook wel coprolieten genoemd. Paleontologen onderzoeken deze prehistorische poep. Gatver! Zo kunnen ze zien wat het lievelingseten van de dino’s was; een vers plantje of een grote portie vlees.

6. Wat was er zo bijzonder aan de Stegosaurus?
a. Hij had heel kleine hersenen
Een Stegosaurus had heel kleine hersenen. Zijn brein was niet groter dan een walnoot! Da’s erg klein vergeleken met zijn grote lichaam. Waarschijnlijk niet zo’n slimmerik dus!

7. Wanneer stierven de dinosauriërs uit?
c. 65 miljoen jaar geleden
Dinosauriërs leefden 248 tot 65 miljoen jaar geleden. Toen stierven ze allemaal uit. Hoe dat kan? Wetenschappers denken dat een stuk puin uit de ruimte tegen de aarde botste. Dit veroorzaakte grote wolken van stof en steen. Het zonlicht kon hierdoor niet meer op aarde komen. En waarschijnlijk konden de dino’s niet leven in deze koude en donkere omgeving.

8. Waarom lijkt de Mamenchisaurus op een giraffe?
b. Ze hebben allebei een lange nek
Beide dieren hebben een lange nek. Zo kunnen ze gemakkelijk blaadjes van hoge bomen eten. Daar smullen ze van! De nek van de giraffe is een klein stompje vergeleken met die van een Mamenchisaurus. Die was namelijk wel 11 meter! Das meer dan vijf keer zo lang als die van een giraffe.

9. Hoe heet een dino-expert?
b. Paleontoloog
Een paleontoloog onderzoekt dieren die niet meer leven. Hij bekijkt de overblijfselen van deze beesten. Bijvoorbeeld de botten van dinosauriërs!

10. Welke dinonaam betekent ‘eierdief’?
c. Oviraptor
De Oviraptor werd in 1924 ontdekt op het nest van een dinosaurus. Hierdoor dachten wetenschappers dat de dino de eieren van zijn soortgenoot roofde. Later bleek ze toch niet zo asociaal te zijn. Het was haar eigen nest…