ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Snel-ijs-maken-zonder-vriezEcht waar: ook zonder vriezer kun je ijs maken. Probeer ’t zelf met deze proef!

Dit heb je nodig:
– Lege jampot
– Eetlepel water
– Doorzichtig plastic folie
– Zout
– IJsblokjes

Dit moet je doen:

1. Leg de plastic folie op tafel en schep er een eetlepel water op.
2. Vul de jampot met de ijsblokjes. Als de blokjes erg groot zijn, hak je ze in iets kleinere stukjes.
3. Gooi een handvol zout bij de ijsblokjes in de pot en roer alles goed door elkaar.
4. Zet de pot op de natte plek op de folie.

Hoe kan dat?
Terwijl de ijsblokjes in de pot smelten, bevriest het water op de folie! Normaal bevriest water bij ongeveer 0 graden Celsius (het vriespunt). Maar zout water bevriest pas bij gemiddeld -1,9 graden. Door het zout smelten de ijsblokjes snel. Het zoute smeltwater in de pot is uiteindelijk kouder dan 0 graden! Bij het smelten wordt warmte verbruikt. Daardoor koelt het water onder de pot razendsnel af (tot -10 graden). Het zoute smeltwater in de pot is zó koud dat het zoete water onder de pot bevriest!

Foto: ANP