ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Altijd al eens een ballon op willen blazen zonder dat je zelf hoeft te puffen? Doe dit experiment maar eens!

Dit heb je nodig:
– ballonnen
– een fles met nauwe hals
– een half glas water
– azijn
– soda
– een trechter
– een eetlepel
– 6 rozijnen

Dit moet je doen:
Schep een halve eetlepel soda in het water en roer tot het helemaal is opgelost. Roer er nu drie eetlepels azijn door. Laat één voor één de rozijnen in het glas zakken. Wacht geduldig af wat er gebeurt…

Als je de proef goed hebt uitgevoerd, bewegen de rozijnen langzaam op en neer in het water. Je hebt nu zelf koolzuurgas gemaakt. Het spul wordt ook wel CO2, of kooldioxide genoemd. Dit gas ontstaat als soda in aanraking komt met zuur. In dit geval azijn. In de scheikunde zeg je dat soda en zuur ‘met elkaar reageren’. Als je goed naar de rozijnen kijkt, zie je dat er kleine belletjes aan kleven. De reactie van soda en zuur zorgt ervoor dat hetzelfde gas ontstaat als de belletjes in je cola: prik dus! Omdat gas lichter is dan water, stijgt het op.

De koolzuurgasbelletjes hechten zich aan de rozijnen. Omdat de rozijnen weinig wegen worden ze door de belletjes meegenomen op hun tocht naar boven. Als de belletjes aan de oppervlakte van het water zijn gekomen, lossen ze op in de lucht. De rozijnen zijn nu zijn gasballonnetjes kwijt en zinken weer naar beneden.