wie heeft school verzonnenEr was ooit een tijd waarin niemand naar school hoefde. Dat is niet eens zo lang geleden. Pas in 1901 kwam er in Nederland een wet. Die bepaalt nog steeds dat iedereen tot en met z’n 16e jaar naar school moet. Voor die tijd waren er wel scholen, maar daar ging je alleen naartoe als je ouders genoeg centen hadden.

School onder een boom

Scholen zijn al zo oud dat niemand meer weet wie voor het eerst op het idee kwam. Heel vroeger gingen mensen onder een boom zitten luisteren naar een wijs stamhoofd. Pas rond 1500 kwamen de eerste lessen in klaslokalen. Zelfs in die tijd gingen alleen kinderen van rijkere ouders naar school. Daar kwam met de leerplicht een einde aan. Gelukkig maar, anders kon jij dit antwoord niet eens lezen!

Benieuwd naar meer vragen en antwoorden? Kijk dan bij Stel je vraag.