ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Een vulkaan is een explosief ding. In dit proefje ga jij je eigen vulkaan maken die echt kan ontploffen. Spannend!

Dit heb je nodig:

Zuiveringszout
Rode kleurstof (bv. nepbloed van de feestwinkel)
1 leeg frisdrank- of waterflesje
Afwasmiddel
Azijn
1 glas

Ga nu je eigen vulkaan maken:

Zet het flesje op de grond en schep er drie theelepels zuiveringszout in. Gooi er rode kleurstof en een paar druppels afwasmiddel bij. Schenk een half glas azijn bij het goedje. Zie je de ‘lava’ al stromen?  Maak hierna een grote berg van zand en druk ‘m stevig aan. Haal een beetje zand uit het midden. Je flesje moet erin passen. De bovenkant moet open blijven. Klaar is je vulkaan!

Hoe werkt dit?

Door zuiveringszout en azijn bij elkaar te gooien, ontstaat er koolzuurgas. De bubbels zijn lichter dan de vloeistof. Daarom willen ze naar boven. Doordat de opening van de fles smaller is dan de ruimte in de fles, wordt de druk bovenin groter. Het koolzuurgas reageert daar met het afwasmiddel. Er ontstaat een rode, schuimende massa die door de hoge druk uit de fles spuit.

Meer proefjes doen? Kijk dan snel bij proefjes.