ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Altijd al een zeepbel willen aanraken maar spat hij gelijk uit elkaar? Met deze proef kom je erachter..

 

Dit heb je nodig:
– Een eetlepel
– Afwasmiddel
– Een bakje
– Een rietje

Dit moet je doen:
Doe acht eetlepels afwasmiddel in het bakje met water. Roer goed, maar zorg dat het niet sopt. Doop het uiteinde van het rietje in het water. Vervolgens haal je het uit het water en blaas je een paar mooie bellen. Probeer er eentje met je vinger op te vangen. Lukt niet, toch? Doop nu eens je vinger in het sopje. Probeer het opnieuw. En?

Wat gebeurt er?
Zeepbellen zijn kwetsbaar voor droge oppervlakten. Zoals jouw vinger! Het zeep botst tegen je vinger en spat. Maar als je al wat sop op je vinger hebt, hechten de watermoleculen zich aan elkaar, de bel blijft dan aan je vinger hangen. Nou ja, eventjes dan… Uiteindelijk spat hij natuurlijk wel uit elkaar.