ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Het sterkste dier ter wereld is geen olifant, neushoorn of tijger. Het is een veel kleiner dier: het eenoogkreeftje! Het ukkie is 1 millimiter groot en kan 500 keer zijn eigen lengte vooruit springen door het water. Als een mens van, zeg, 1, 70 meter lang dat zou doen, zou hij 850 meter vooruit moeten springen. Da’s meer dan 8 voetbalvelden ver. Een topprestatie!

Deense wetenschappers zijn erg onder de indruk van de kleine krachtpatser. Zij deden onderzoek naar het waterdiertje, en ontdekten dat het wel 10 tot 30 keer sterker is dan elke andere diersoort waarvan de kracht ooit is gemeten. Het eenoogkreeftje dankt zijn superkrachten aan zijn  trillende pootjes. Zo wekt ie energie op om te zwemmen. En met zijn bibberpootjes kan het beestje zich ook nog eens beter afzetten op het water voor een sprong. De kleine diertjes gebruiken hun grote sprongkracht vooral om snel te vluchten. Haringen en makrelen zijn namelijk gek op eenoogkreeftjes.