ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Een draaikolk kan in de zee voor problemen zorgen. Maar in een fles kan het niet zoveel kwaad. En met confetti erin wordt het helemaal een feestje!

 

Dit heb je nodig:
– Twee doorzichtige literflessen van plastic
– Een spijker
– Een hamer
– Sterke lijm
– Duct tape
– Confetti of glitters (het liefst oranje)

Dit moet je doen:
1. Schroef de doppen van de flessen en plak de bovenkanten van de dopjes aan elkaar vast met sterke lijm.
2. Sla de spijker voorzichtig met de hamer door het midden van de aan elkaar gelijmde dopjes. Maak een gat zo groot als het gat van een rietje.
3. Vul één van de flessen met water tot ie voor driekwart vol is. Gooi daar confetti of glitters bij.
4. Schroef de aan elkaar geplakte dopjes op de gevulde fles.
5. Schroef de lege fles boven op de gevulde fles.
6. Wikkel duct tape om de flesopeningen, zodat je een stevig bouwwerk krijgt. Draai je bouwsel om, zodat de volle fles bovenop komt en geef het ding een flinke draai.

Wat gebeurt er?
Je ziet de confetti of glitters draaien in een tornadovorm om de draaikolk in de fles heen. Als je thuis een bad hebt herken je die kolk wel. Er ontstaat een draaikolk zodra water door een gat gezogen wordt. In de fles werkt het zo: de zwaartekracht trekt aan het water in de bovenste fles. Dat wil dus weglopen. Maar om weg te kunnen lopen, moet het water ‘ander’ water aan de kant duwen! Omdat de wanden van de fles niet aan de kant kunnen, duwt het water dat wegloopt tegelijk ook een deel van het andere water omhoog. Hopla! Een confetti draaikolk.